fredag 4 september 2015

Aniara: utställning

5 september - 7 oktober 2015
Serieteket • Fri Entré


Den prisade konstnären, illustratören och serieskaparen Knut Larsson har fritt tolkat Harry Martinsons hyllade verk Aniara i underskön serieform. Nu visar vi en utställning i Serieteket, relaterad till Knut Larssons vackra seriebok.
Aniara har beskrivits som en starkt bidragande orsak till att Harry Martinson, tillsammans med Eyvind Johnson, tilldelades Nobelpriset i litteratur 1974. Verket består av 103 sånger och räknas därför som ett epos.

Martinson själv menar, enligt efterordet i 1963 års upplaga, att verket handlar om "allas vår gemensamma egendom av världsförhoppning, sorg och besvikelse men också om våra försök att skapa frister eller att med fantasiens hjälp fördröja eller uppskjuta obönhörliga förlopp."

Samtal 

Lördag 5 september kl. 14.00–15.30 är det ett samtal i Serieteket med grund i serieboken Aniara och verket den baseras på. Medverkande: Knut Larsson, Lena Havland-Erlandson, Semir Susic (styrelsemedlemmar i Harry Martinson-sällskapet) och Claire Wikholm, som tidigare gjort rollen som Miman i Kulturhusets Stadsteaterns uppsättning av Aniara (2010). Moderator är författaren Gabriella Håkansson. Läs mer >

Om Knut Larsson


Knut Larsson, foto: Martin Stenmark

Knut Larsson debuterade i Galago 1996. Sedan dess har han kommit ut med sex seriealbum, varav tre på Kartago Förlag: Canimus (2001), Lokmannen (2003) och Krokodilstaden (2008). 2001 fick Knut Larsson Galagos Fula Hund och han har även vunnit pris på Kemis seriefestival. Den 3D-animerade filmen för Majblomman vann ett Guldägg. Hans kortfilmsdebut Hypnogogia – Send me the pillow that you dream of visades såväl på årets upplaga av Stockholms internationella seriefestival samt  i årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

Knut Larsson har haft utställningar i Moskva, St Petersburg, Tokyo, Rom, Malmö, Paris, Budapest och Stockholm.

Läs mer om Knut Larsson på knutlarsson.com >
Läs mer om Harry Martinson-sällskapet på harrymartinson.se >

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar