torsdag 8 september 2016

Aniara & Aviatriser på Galleri Örhänget


Knut Larsson: Aniara & Aviatriser
Teckningar
Galleri Örhänget, utställning nr 31

"På kvällen onsdagen den 14 september öppnar Galleri Örhänget för hösten med vår trettioförsta utställning i den legendariska gallerilokalen, Stockholms minsta och originellaste. Det är Knut Larsson som ställer ut originalteckningar från sina två senaste projekt: den briljanta versionen av Harry Martinsons rymdepos Aniara som grafisk roman, och de subtilt ackompanjerande illustrationerna till Jonas Ellerströms bok om kvinnliga flygpionjärer, Aviatriser, som det till galleriet knutna Tragus förlag gav ut i våras. Tidiga flygfärder och framtidens rymdfart – det ligger en glans av både dramatik, romantik och tragik över temana, och Knut Larssons oändligt nyanserade gråskalor och säkra konturstreck ger dem en alldeles egen, melankolisk grundton.

Knut Larsson, född 1972, debuterade i tidskriften Galago 1996 och har sedan dess gett ut sju album, gjort kortfilmen Hypnagogia 2014 och ställt ut både i Sverige och ett antal europeiska länder. Roy Andersson har sagt om honom: ”Jag finner Knut Larssons bildspråk oerhört fascinerande och absolut unikt. Kristallklart och suggestivt, vemodigt och humoristiskt, ångestladdat och ömt och framförallt mycket, mycket sensuellt i ordets vidaste bemärkelse. Det är bara att tacka och ta emot.”

Välkomna att nu se Knut Larssons teckningar på Galleri Örhänget! Samtliga utställda bilder kommer att vara till salu.

Vernissage onsdagen den 14 september kl 18.30-20
Jonas Ellerström inviger kl 19.

Därefter visas utställningen lördagar klockan 13-16 fram till finissagen onsdagen den 12 oktober, då det är 60 år sedan Harry Martinsons Aniara kom ut.

Peter Bodén Jonas Ellerström Johan Melbi


Galleri Örhänget
Höga Stigen 3, Stockholm
(mellan Mosebacke terrass och Katarina kyrka; Höga Stigen nås via trappor från Klevgränd eller från Svartensgatan, som den mynnar ut i)

Anmälan för nyhetsbrev och pressinformation till hundoerat@svaf.se"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar